Gemba Go&See

Ga en observeer voor nieuwe inzichten

Wat is een Go&See

Waar wordt de meeste waarde toegevoegd in jouw organisatie? Juist daar waar medewerkers in contact zijn met klanten of samen een product maken. In lean termen noemen we dat de Gemba. Vrij vertaald “daar waar het gebeurt” verbeteren begint dan ook daar. 

Hoe werkt het?

Hoe moeilijk kan het zijn? Naar de werkvloer en observeren. Maar wat wil je weten? krijg je ook echt te zien hoe er dagelijks gewerkt wordt? Wil je in je eigen organisatie kijken, Ga er vooral op uit en lees hier de voordelen die je kunt behalen .

Een werkbezoek bij een andere organisatie kan ook heel veel opleveren weten we uit ervaring. We faciliteren je graag om dit mogelijk te maken.  

Een goede Gemba Go&See wordt uitgevoerd in drie stappen :  

  1. Allereerst is het belangrijk om concreet vast te stellen wat het doel is van de Gemba Go&See. In een vraaggesprek stellen we de “leer” doelen van de Gemba Go&See vast. 

  2. De volgende stap is er één van voorbereiding. Agenda’s en andere zaken moeten worden afgestemd. Zeker als de Gemba Go&See bij een andere organisatie gaat plaats vinden. Ook worden de deelnemers goed gebriefd en bereiden zij zich voor op het bezoek aan de Gemba.

  3. Het daadwerkelijke bezoek is stap drie, observeren maar vooral met grote nieuwsgierigheid en respect vragen stellen om zoveel mogelijk verbeterideeën te detecteren.  Het resultaat is een set met concrete verbeterpunten die direct kunnen gaan bijdragen aan betere resultaten.   

Een gezamenlijk “extern” werkvloer bezoek genereert een gemeenschappelijke ervaring en maakt veel meer indruk dan een standaard training. Het zijn immers persoonlijke observaties en ervaringen die de basis vormen voor toekomstige veranderingen in de eigen organisatie. Als dit op een gestructureerde manier gebeurt is het de tijdsinvestering dubbel en dwars waard.

Meer weten en voorbereiden

Nu beginnen

Beeker Verbetert heeft een ruime ervaring met het organiseren van Gemba Go&See’s. Om gelijk te kunnen starten in je eigen organisatie hebben we een handleiding gemaakt die je hier kunt aanvragen.

Ga direct aan de slag en ontvang je eigen Gemba Go&See handleiding

Wil jij bij een andere organisatie kijken of wil je sparren hoe je een Gemba Go&See opzet in jouw organisatie, stuur een bericht en we gaan vrijblijvend met je in gesprek.

Nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen doen?

Stuur ons een bericht

Wij beantwoorden graag al je vragen of komen vrijblijvend langs voor een verkennend gesprek.

Scroll naar boven